top of page
  • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Sølvs levetid: forgyldt og 18-karat guldbelagt

Opdateret: 1. sep. 2023

Sølvs levetid: forgyldt og 18-karat guldbelagt

Hvor længe holder sølvsmykker?

Sølvsmykker kan holde i mange år eller endda årtier med den rette pleje og vedligeholdelse. Sølvsmykkers levetid afhænger dog af en række forskellige faktorer, såsom sølvets kvalitet, smykkets stil og design samt hvor godt det bliver plejet.


Rent sølv, også kendt som finsølv, er et relativt blødt metal og kan let blive ridset eller beskadiget. Derfor er de fleste sølvsmykker fremstillet af en sterlingsølv legering, ofte bestående af 92,5 % sølv og 7,5 % kobber eller andre metaller for at øge holdbarheden (også kendt som 925 sterling sølv).


Med den rette pleje og vedligeholdelse kan smykker i sterlingsølv holde i mange år. Udsættelse for luft, fugt og visse kemikalier kan dog få sølvet til at anløbe eller blive misfarvet med tiden. Regelmæssig rengøring og polering kan hjælpe med at bevare smykkernes udseende og forhindre anløbning.


Andre faktorer kan også påvirke smykkets levetid, som hvor ofte det bæres, og hvor meget det slides. Delikate eller indviklede designs kan være mere udsatte for skader, mens enkle og robuste designs kan holde længere.


Generelt set kan sølvsmykker med den rette pleje og vedligeholdelse holde i mange år og endda blive arvestykker. Det er vigtigt at behandle sølvsmykker med omhu, opbevare dem korrekt og undgå at udsætte dem for skrappe kemikalier eller ekstreme temperaturer for at forlænge deres levetid.Hvor længe holder 18-karat forgyldte sølvsmykker?

Levetiden for 18-karat forgyldte sølvsmykker kan variere afhængigt af en række forskellige faktorer, såsom kvaliteten af belægningen, hvor meget slid smykket udsættes for, og hvor godt det plejes og vedligeholdes.


18-karat forgyldning består af et tyndt lag guld, der påføres metal som f.eks. sølv. Tykkelsen af belægningen kan variere afhængigt af fremstillingsprocessen og kvaliteten af de anvendte materialer. Med tiden kan belægningen slides af eller falme og blotte metallet nedenunder.

Med den rette pleje og vedligeholdelse kan 18 karat forgyldte sølvsmykker holde i flere år, før belægningen begynder at blive slidt eller falmer. Det er vigtigt at undgå at udsætte smykkerne for skrappe kemikalier, overdreven fugt og ekstreme temperaturer, da dette kan fremskynde sliddet på belægningen.


Regelmæssig rengøring og polering kan også bidrage til at bevare smykkets udseende og forlænge dets levetid. Det er dog vigtigt at bemærke, at med tiden vil belægningen på 18 karat forgyldte sølvsmykker slides af og afsløre det underliggende sølv.


Alt i alt kan 18-karat forgyldte sølvsmykker være en overkommelig og stilfuld løsning for dem, der ønsker guldets udseende uden de høje omkostninger ved massive guldsmykker.Comments