top of page
 • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Alt du skal vide om sølv

Opdateret: 18. aug. 2023

Alt du skal vide om sølv

Hvad er sølv i smykker?

Sølv er et populært metal, der bruges til smykkefremstilling på grund af dets alsidighed, holdbarhed og prisvenlighed. Det er et ædelmetal, der har været værdsat i århundreder, og det bruges almindeligvis til at fremstille forskellige typer smykker såsom ringe, halskæder, armbånd og øreringe.

Sølv, der anvendes i smykker, bliver normalt fremstillet af en blanding af sølv og andre metaller som kobber, nikkel eller zink, eftersom rent sølv er for blødt og formbart til de fleste anvendelser. 925 sterlingsølv er f.eks. en blanding, der indeholder 92,5 % rent sølv og 7,5 % andre metaller (som regel kobber). Dette gør sølvet hårdere og mere holdbart, samtidig med at det bevarer sin smukke farve og glans.

Når du køber sølvsmykker, er det vigtigt at kigge efter smykker, der er stemplet med et kvalitetsmærke, der angiver det anvendte sølvs renhed. Det mest almindelige kvalitetsmærke for sterlingsølv er "925", hvilket betyder, at smykket indeholder 92,5% sølv og 7,5% andre metaller.Er sølv godt til at lave smykker af?

Ja, sølv er et fremragende metal til fremstilling af smykker. Det har mange ønskværdige kvaliteter, herunder holdbarhed, overkommelighed og alsidighed. Sølv er også et meget formbart metal, hvilket betyder, at det let kan formes og støbes i forskellige former, hvilket gør det ideelt til indviklede og detaljerede smykkedesigns.

Sølvsmykker er også meget modstandsdygtige over for anløbning, hvilket gør det til et godt valg til daglig brug. Det er dog værd at bemærke, at sølvsmykker med tiden kan udvikle en naturlig patina eller mørkfarvning af metallet, hvilket nogle mennesker finder attraktivt. Andre foretrækker, at deres sølvsmykker forbliver lyse og skinnende, og i så fald kan de poleres med en blød klud eller specielle poleringsmidler lavet til sølv.Hvad er forskellen mellem normalt sølv og sterlingsølv?

Sterlingsølv og normalt sølv er begge lavet af det samme materiale - sølv - men forskellen mellem de to ligger i deres sammensætning.

Sterling sølv er en særlig type sølvlegering, der består af 92,5 % rent sølv og 7,5 % andre metaller, typisk kobber. Årsagen til, at man tilføjer andre metaller til sølvet, er at øge dets styrke og holdbarhed, da rent sølv er et blødt og formbart metal, der er tilbøjeligt til at ridse og bøje.

Når folk derimod henviser til "sølv" uden at angive en bestemt type, mener de normalt finsølv, som er 99,9 % rent sølv. Finsølv er generelt for blødt til brug i smykker og anvendes mere almindeligt i industrielle applikationer eller som materiale til investerings-sølvbarrer.

Sammenfattende kan man sige, at sterlingsølv er en sølvblanding, der indeholder 92,5 % sølv og 7,5 % andre metaller, mens finsølv (ofte blot "sølv") er 99,9 % rent sølv. Sterling sølv er den mest almindelige type sølv til anvendelse i smykker, på grund af dets holdbarhed og modstandsdygtighed over for anløbning, mens finsølv typisk anvendes til industrielle- eller investeringsformål.Hvad er forskellen mellem forgyldt og ikke forgyldt sølv?

Forgyldt sølv, også kendt som Vermeil, er en smykketype, hvor et tyndt lag guld er bundet til et sølvunderlag. Tykkelsen af guldlaget kan variere, men det er typisk mellem 2-3 mikron. Formålet med guldbelægningen er at give sølvet et guldlignende udseende og gøre det mere modstandsdygtigt over for anløbning.

Den største forskel mellem forgyldt sølv og ikke-forgyldt sølv er dets udseende og holdbarhed. Forgyldt sølv har et guldlignende udseende, mens ikke-forgyldt sølv har en klar sølvfarve. Desuden er forgyldt sølv mere holdbart og modstandsdygtigt over for anløbning end ikke-forgyldt sølv.

Guldlaget på forgyldt sølv kan dog med tiden slides af og vise sølvet nedenunder. For at bevare udseendet af guldbelagte sølvsmykker er det vigtigt at passe ordentligt på dem ved at undgå at udsætte dem for skrappe kemikalier, fugt og overdreven varme.Holder 18-karat forgyldt sølv længere end almindeligt forgyldt sølv?

Ja, 18-karat forgyldt sølv kan holde længere end normalt forgyldt sølv. Det skyldes, at 18-karat guld er af en højere kvalitet end det guld, der typisk anvendes til forgyldning. 18-karat guld består af 75 % rent guld og 25 % andre metaller, hvilket gør det mere holdbart og modstandsdygtigt over for slid og anløbning end guld af lavere karat.

Når 18-karat guldbelægning påføres sølv, danner den et tykkere og mere holdbart lag end guldbelægning med lavere karat. Det betyder, at 18-karat forgyldte sølvsmykker er mindre tilbøjelige til at blive slidt eller falme med tiden, og de kan derfor holde længere end normale forgyldte sølvsmykker.

Det er dog værd at bemærke, at levetiden for 18-karat forgyldte sølvsmykker afhænger af en række faktorer, herunder kvaliteten af sølvbasen, tykkelsen af guldlaget og hvor godt smykkerne bliver plejet. For at sikre, at dine 18 karat forgyldte sølvsmykker holder så længe som muligt, er det vigtigt at følge de rette pleje- og vedligeholdelsesinstruktioner. Eksempelvist bør du undgå at udsætte dem for fugt og kemikalier og opbevare dem på et køligt og tørt sted.Hvordan vedligeholder jeg sølvsmykker?

Der er et par ting, du kan gøre for at bevare dine sølvsmykker og forhindre anløbning:

 • Opbevar dine sølvsmykker på et køligt og tørt sted, f.eks. i et smykkeskrin eller en lufttæt beholder, for at beskytte dem mod luft, fugt og sollys.

 • Undgå at udsætte dine sølvsmykker for skrappe kemikalier som klor, blegemiddel og ammoniak, som kan forårsage skader og anløbning.

 • Rengør dine sølvsmykker regelmæssigt med en blød, ikke-slibende klud for at fjerne snavs og ophobning af olie. Hvis dine smykker har meget anløbning eller snavs, kan du bruge en poleringsklud eller en speciel rengøringsopløsning til sølv.

 • Undgå at bære dine sølvsmykker, mens du svømmer, tager brusebad eller laver andre aktiviteter, hvor de kan blive udsat for vand eller overdreven varme.

Ved at følge disse enkle trin kan du være med til at sikre, at dine sølvsmykker forbliver smukke og skinnende i mange år fremover.Hvordan rengør jeg sølvsmykker?

Her er nogle enkle trin til at rengøre sølvsmykker:

 1. Lav en rengøringsopløsning ved at blande en lille mængde mild sæbe med varmt vand.

 2. Læg dine sølvsmykker i blød i opløsningen i 5-10 minutter.

 3. Brug en børste med bløde hår, f.eks. en tandbørste, til forsigtigt at skrubbe de områder, der er særligt snavsede eller anløbne.

 4. Skyl smykkerne grundigt under vand for at fjerne eventuelle sæberester.

 5. Tør smykkerne med en tør og blød klud, men pas på ikke at gnide for hårdt.

 6. Alternativt kan du bruge en poleringsklud til sølv, som er en specialbehandlet klud, der er beregnet til at rense og polere sølvsmykker. Du skal blot gnide smykket forsigtigt med kluden, indtil det skinner.

Det er vigtigt at undgå at bruge skrappe kemikalier eller slibende materialer til at rengøre sølvsmykker, da disse kan beskadige metallet eller fjerne de beskyttende belægninger. Undgå også at bruge ultralydsrensere eller damprensere, da disse kan beskadige visse typer ædelsten eller perler, der kan være sat i smykket.

Ved at følge disse enkle trin kan du holde dine sølvsmykker i god stand og forhindre anløbning mange år fremover.

Comments