top of page
 • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Alt du skal vide om palladium

Opdateret: 1. sep. 2023


Alt du skal vide om palladium

Hvad er palladium i smykker?

Palladium er et sjældent og skinnende sølvhvidt metal, der tilhører metalgruppen platin. Det er et populært materiale til fremstilling af smykker på grund af dets unikke egenskaber, såsom dets styrke, holdbarhed og modstandsdygtighed over for anløbning og korrosion.

Palladium anvendes ofte i smykker som et alternativ til platin, fordi det har lignende egenskaber, men er billigere. Det er også et populært valg for folk med allergier, fordi det er allergivenligt.

Alt i alt er palladium et alsidigt og attraktivt metal, der bliver mere populært i verdenen af smykkedesign.Er palladium godt til at lave smykker af?

Ja, palladium er et fremragende materiale til fremstilling af smykker. Det har mange fordele i forhold til andre metaller, der almindeligvis anvendes til smykkefremstilling, såsom guld og sølv. Her er nogle af fordelene ved at bruge palladium i smykker:

 • Holdbarhed: Palladium er et meget holdbart metal, hvilket betyder, at det er mindre tilbøjeligt til at ridse, bule eller blive beskadiget over tid. Det gør det til et godt valg til smykker, der bæres hver dag.

 • Allergivenlighed: Palladium er hypoallergen, hvilket betyder, at det er mindre tilbøjeligt til at forårsage allergiske reaktioner hos personer med følsom hud. Det gør det til et godt valg for folk, der er allergiske over for andre metaller som nikkel.

 • Renhed: Palladium er et meget rent metal, hvilket betyder, at det ikke behøver at blive belagt med andre metaller for at gøre det stærkt nok til smykkefremstilling. Dette gør det lettere at arbejde med og sikrer, at det endelige produkt er af høj kvalitet.

 • Alsidighed: Palladium kan bruges til at fremstille en lang række forskellige smykke stilarter, fra klassisk og elegant til moderne stil. Det kan poleres til en højglans eller give et mat finish, og det kan kombineres med andre materialer som ædelsten og diamanter.

Alt i alt er palladium et fremragende materiale til fremstilling af smykker, og det er et godt valg for alle, der ønsker et holdbart og stilfuldt smykke af høj kvalitet.Hvad er forskellen på forgyldt palladium og ikke-forgyldt palladium?

Den største forskel mellem forgyldt palladium og ikke-forgyldt palladium er tilstedeværelsen af et lag guld på smykkets overflade.

Guldbelagt palladium fremstilles ved at påføre et tyndt lag guld på palladiumets overflade gennem en proces, der kaldes galvanisering. Guldlaget giver et dekorativt finish og giver smykket en varm, gylden farve. Guldlaget er dog tyndt og kan slides af med tiden, især hvis smykket udsættes for vand, kemikalier eller friktion.

Ikke-forgyldt palladium er derimod en ren palladium legering uden nogen ekstra overfladebelægning. Den har en naturlig sølvhvid farve og en hårfin glans, som er meget værdsat i smykker. Palladium er et holdbart og allergivenligt metal, hvilket gør det til et populært valg til forlovelsesringe, vielsesringe og andre typer smykker.Holder 18-karat forgyldt palladium længere end almindeligt forgyldt palladium?

Generelt kan 18-karat forgyldt palladium holde længere end normalt forgyldt palladium, fordi det indeholder en højere procentdel guld, som er et mere langtidsholdbart metal end andre metaller, der anvendes til belægning. Den faktiske levetid for et forgyldt palladiumsmykke afhænger dog af flere faktorer, såsom tykkelsen af guldlaget, kvaliteten af belægningsprocessen, og hvor ofte smykket bæres og udsættes for vand, kemikalier og andre miljøfaktorer.

Det er værd at bemærke, at guldbelagte smykker ikke er lige så holdbare som smykker af massivt guld eller massivt palladium, da guldlaget kan slides af med tiden ved gentagen brug og udsættelse for vand og kemikalier. Med den rette pleje og vedligeholdelse kan guldbelagte palladiumsmykker dog holde i flere år eller endda årtier.

Hvis du overvejer at købe guldbelagte palladiumsmykker, er det vigtigt at vælge en erfaren guldsmed, der anvender materialer af høj kvalitet samt en pålidelig belægningsproces. Sørg desuden for at følge de plejeanvisninger, som guldsmeden giver dig, for at sikre, at dine smykker holder så længe som muligt.Hvordan vedligeholder jeg palladiumsmykker?

Det er relativt nemt at vedligeholde palladiumsmykker, og med den rette pleje kan dine palladiumsmykker holde i mange år. Her er nogle tips til vedligeholdelse og pleje af dine palladiumsmykker:

 • Opbevar dine smykker på et sikkert sted: Når du ikke bærer dine palladiumsmykker, skal du opbevare dem i et smykkeskrin eller et andet sikkert sted, hvor de ikke bliver ridset, beskadiget eller er i direkte sollys.

 • Rengør dine smykker regelmæssigt: Palladiumsmykker kan rengøres med mild sæbe og varmt vand med en blød børste. Undgå at bruge slibende rengøringsmidler eller kemikalier, der kan beskadige metallet.

 • Polér dine smykker: Palladium kan poleres med en blød klud for at genoprette glansen. Undgå at bruge slibende poleringsklude, da de kan ridse metallet.

 • Undgå at udsætte dine smykker for skrappe kemikalier: Palladium kan blive beskadiget af udsættelse for skrappe kemikalier som blegemiddel, klor og ammoniak. Undgå at bære dine smykker, mens du svømmer eller rengør med skrappe kemikalier.

 • Tag dine smykker af, før du udfører fysiske aktiviteter: Selvom palladium er et stærkt metal, kan det blive ridset eller beskadiget under fysiske aktiviteter som sport eller andre sportslige aktiviteter. Tag dine smykker af, før du deltager i disse aktiviteter.

Ved at følge disse enkle tips kan du holde dine palladiumsmykker smukke og i god stand i mange år fremover.Hvordan rengør jeg palladiumsmykker?

Rengøring af palladiumsmykker er relativt enkelt og kan gøres ved hjælp af nogle få almindelige husholdningsartikler. Her kan du se, hvordan du rengør dine palladiumsmykker:

 • Forbered en rengøringsopløsning: Bland en lille mængde mild opvaskesæbe eller rengøringrens til smykker med varmt vand i en skål.

 • Læg smykket i blød: Læg palladiumsmykket i rengøringsopløsningen, og lad det trække i 10-15 minutter. Dette vil hjælpe med at løsne snavs og skidt, der kan være på smykkets overflade.

 • Skrub forsigtigt: Brug en tandbørste med bløde hår eller en blød klud til forsigtigt at skrubbe smykkerne. Her skal du være særlig opmærksom på områder med snavs eller aflejringer. Pas på ikke at skrubbe for hårdt, da dette kan ridse palladiumoverfladen.

 • Skyl og tør: Skyl smykket under varmt vand for at fjerne eventuelle sæbe- eller rengøringsmiddel rester. Tør smykket med en blød klud eller et blødt håndklæde.

 • Polér (valgfrit): Hvis dine palladiumsmykker har mistet deres glans, kan du bruge en pudseklud til at genoprette glansen. Du skal blot gnide kluden forsigtigt hen over smykkets overflade for at fjerne eventuel anløbning eller mathed.

Det er vigtigt at undgå at bruge skrappe kemikalier eller slibende rengøringsmidler på palladiumsmykker, da dette kan beskadige metallet. Sørg desuden for at fjerne dine palladiumsmykker, før du svømmer, bader eller deltager i aktiviteter, der kan udsætte dem for vand eller kemikalier.

Comments


bottom of page