top of page
 • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Alt du skal vide om platin

Opdateret: 1. sep. 2023

Alt du skal vide om platin

Hvad er platin i smykker?

Platin er et ædelmetal, der ofte bruges til fremstilling af smykker. Det er et tæt, hvidt metal, der er højt værdsat for sit holdbarhed, sjældenhed og glansfulde udseende. Platin er også hypoallergent, hvilket gør det til et fremragende valg for folk med følsom hud.

I smykkefremstilling blandes platin typisk med andre metaller som kobber, palladium eller iridium for at øge dets styrke og holdbarhed. Platinsmykker er ofte stemplet med et "PT"- eller "PLAT"mærke for at angive renheden, som typisk er 90-95% ren platin.

Platin er et populært valg til forlovelsesringe og vielsesringe, da det er ekstremt holdbart og ikke anløber. Det bruges også i andre smykketyper som øreringe, halskæder og armbånd. Platinsmykker kan være dyrere end andre typer af metalsmykker, men dets holdbarhed og lange levetid gør det til en god investering for de fleste.Er platin godt at lave smykker af?

Ja, platin er et fremragende metal til fremstilling af smykker. Det har flere ønskværdige egenskaber, der gør det til et ideelt materiale til stærke smykker.

 • Holdbarhed: Platin er et af de mest holdbare metaller, der anvendes til smykkefremstilling. Det er et tæt metal, der er modstandsdygtigt over for slid, hvilket gør det til et godt valg til daglig brug.

 • Renhed: Platin er et naturligt hvidt metal, der ikke kræver nogen belægning for at bevare sin farve. Det er også hypoallergent, hvilket gør det til et godt valg for folk med følsom hud.

 • Lang levetid: Platin er et meget stabilt metal, der ikke korroderer eller anløber. Det betyder, at det vil holde længe uden at kræve vedligeholdelse eller polering.

 • Udseende: Platinets skinnende, sølvhvide farve og høje glans gør det til et populært valg til forlovelsesringe, vielsesringe og andre typer fine smykker.


Platinsmykker kan være dyrere end andre typer metal smykker, men deres holdbarhed og lange levetid gør dem til en god investering for de fleste. Derudover er platin et ædelmetal, der sjældent og værdifuldt, hvilket øger dets efterspørgsel.Hvad er forskellen mellem forgyldt platin og ikke-forgyldt platin?

Platin er et naturligt hvidt metal, der ikke kræver nogen belægning for at bevare sin farve. Nogle smykkedesignere kan dog vælge at bruge en guldbelægning på platin, for at opnå et bestemt udseende eller en bestemt stil. Her er nogle af de vigtigste forskelle mellem forgyldt platin og ikke-forgyldt platin:

 • Udseende: Forgyldt platin har en gul eller rosa guldfarve, mens ikke-forgyldt platin har en sølvhvid farve. Gulvbelægningen kan også tilføre smykkets overflade dybde og struktur.

 • Holdbarhed: Mens platin er et meget holdbart metal, kan guldbelægningen slides af med tiden og vise det underliggende metal. Platin, der ikke er forgyldt, vil ikke have dette problem.

 • Omkostninger: Guldbelagt platin er, overraskende nok, typisk billigere end ikke-guldbelagt platin, da prisen for guldbelægningen er lavere end prisen for rent platin.

 • Vedligeholdelse: Guldbelagt platin kræver mere vedligeholdelse end ikke-guldbelagt platin. Gulvbelægningen kan slides af med tiden, og smykket skal muligvis belægges igen med jævne mellemrum for at bevare sit udseende.

I sidste ende afhænger beslutningen om at bruge guldbelægning på platin af det ønskede udseende, og den ønskede stil for smykket. Selv om forgyldt platin kan være mindre holdbart og kræver mere vedligeholdelse, kan det give et unikt og attraktivt udseende, som ikke kan opnås med ikke-forgyldt platin.Holder 18-karat forgyldt platin længere end almindeligt forgyldt platin?

Både 18-karat forgyldt platin og normalt forgyldt platin har et lag guldbelægning oven på basismaterialet af platin. Tykkelsen af guldbelægningen og kvaliteten af belægningsprocessen er vigtige faktorer, som kan påvirke belægningens levetid.

Generelt indeholder en 18 karat guldbelægning en højere procentdel af guld end en standard guldbelægning, hvilket kan resultere i et tykkere lag guld og en belægning af bedre kvalitet. Dette kan gøre, at 18-karat forgyldt platin holder længere end almindeligt forgyldt platin.

Det er dog vigtigt at bemærke, at guldbelægning stadig er en overfladebehandling, og i sidste ende vil den blive slidt af med regelmæssig brug og udsættelse for kemikalier. Guldbelægningens levetid afhænger også af andre faktorer, som f.eks. hvor ofte smykkerne bæres, hvordan de opbevares og hvordan de plejes.

I sidste ende afhænger guldbelægningens levetid på platin af mange faktorer og kan variere afhængigt af det specifikke smykke og dets anvendelse. Hvis du ønsker, at dit guldbelagte platin skal holde længere, er det vigtigt at følge producentens plejeanvisninger og undgå at udsætte smykket for skrappe eller slidende kemikalier.Hvordan vedligeholder jeg platinsmykker?

Det er forholdsvis nemt at vedligeholde platinsmykker, og med den rette pleje kan de holde hele livet. Her er nogle tips til, hvordan du kan passe på dine platinsmykker:

 • Hold smykkerne rene: For at rengøre platinsmykker skal du bruge mild sæbe og varmt vand. Skrub forsigtigt smykkerne med en blød klud eller børste for at fjerne snavs og rester. Brug ikke slibende rengøringsmidler eller grove materialer, da disse kan ridse platinets overflade.

 • Undgå at udsætte dine smykker for kemikalier: Undgå at bære dine platinsmykker, når du svømmer, bruger rengøringsmidler eller bruger skønhedsprodukter som f.eks. hårspray eller parfume. Disse kemikalier kan forårsage skader på dine smykker.

 • Opbevar dine smykker korrekt: Når du ikke bærer dine platinsmykker, bør du opbevare dem i et smykkeskrin med stofforing eller en blød pose for at beskytte dem mod ridser og skader.

 • Få dine smykker undersøgt og renset af en guldsmed: Det er en god idé at få dine platinsmykker undersøgt og renset af en professionel guldsmed en gang om året. Guldsmeden kan kontrollere, om der er skader eller slitage, og foretage eventuelle nødvendige reparationer eller justeringer.

 • Undgå at bære dine smykker under fysisk aktivitet: Fjern dine platinsmykker, før du deltager i fysisk aktivitet, da dette kan beskadige dine smykker

Ved at følge disse enkle råd kan du holde dine platinsmykker smukke i mange år fremover.Hvordan rengør jeg platinsmykker?

Rengøring af platinsmykker er en forholdsvis nem proces. Her er nogle trin, som du kan følge, for at rengøre dine platinsmykker:

 • Forbered en rengøringsopløsning: I en skål blandes varmt vand med et par dråber mildt opvaskesæbe eller et specialiseret smykkerengøringsmiddel til platin.

 • Læg smykket i blød: Læg dine platinsmykker i opløsningen, og lad dem ligge i blød i et par minutter. Dette vil hjælpe med at løsne snavs og skidt, der har samlet sig på smykkets overflade.

 • Skrub forsigtigt: Brug en børste med bløde hår og skrub forsigtigt smykkerne for at fjerne snavs og skidt, der sidder fast på overfladen. Pas på, at du ikke ridser metallet.

 • Skyl og tør: Skyl smykkerne under varmt vand for at fjerne eventuelle rester af sæbe eller rengøringsmiddel. Tør derefter smykkerne med en blød, tør klud.

Det er vigtigt at bemærke, at skrappe kemikalier og slibende materialer bør undgås ved rengøring af platinsmykker. Hvis dine smykker indeholder ædelsten, er det desuden vigtigt at følge producentens vejledning for at sikre, at du ikke beskadiger stenene.

Comments