top of page
  • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Alt du skal vide om kobber

Opdateret: 1. sep. 2023


Alt du skal vide om kobber

Hvad er kobber i smykker?

Kobber er et rødbrunt metal, der i århundreder er blevet brugt til smykkefremstilling på grund af dets formbarhed, holdbarhed og relative rigelighed. Kobber bruges ofte i smykker som en legering, hvilket betyder, at det blandes med andre metaller for at forbedre dets egenskaber. For eksempel legeres kobber ofte med zink for at skabe messing eller med sølv for at skabe sterlingsølv. Kobber selv bruges også nogle gange i smykker, især i boheme- eller rustikke stilarter, hvor metallets naturlige farve og tekstur fremhæves.


Det er dog vigtigt at bemærke, at kobber kan reagere med huden, hvilket kan medføre misfarvning eller irritation hos nogle mennesker. For at formindske dette er kobbersmykker ofte belagt med et beskyttende lag klar lak eller et andet metal, såsom sølv eller guld.Er kobber godt at lave smykker af?

Ja, kobber er et fremragende materiale til fremstilling af smykker på grund af dets mange ønskværdige egenskaber. For det første er kobber meget formbart, hvilket betyder, at det let kan formes og støbes i forskellige former, hvilket gør det perfekt til at skabe indviklede designs og mønstre. Desuden er kobber relativt billigt sammenlignet med andre metaller, der anvendes til smykkefremstilling, hvilket gør det til et attraktivt valg for både kunsthåndværkere og kunder.


Kobber er også holdbart og modstandsdygtigt over for korrosion, hvilket betyder, at det ikke let bliver anløbet eller ruster med tiden, så længe det bliver passet ordentligt. Det er dog vigtigt at bemærke, at nogle mennesker kan være følsomme eller allergiske over for kobber og kan opleve misfarvning eller irritation af huden efter at have båret kobbersmykker i længere perioder. For at forhindre dette kan kobbersmykker belægges med et lag klar lak eller et andet metal, såsom sølv eller guld, for at undgå dette. Alt i alt er kobber et alsidigt og overkommeligt materiale, der kan bruges til at skabe smukke og unikke smykker.Hvad er forskellen på forgyldt og ikke forgyldt kobber?

Den væsentligste forskel mellem forgyldt og ikke-forgyldt kobber er tilstedeværelsen af et tyndt lag guld på metallets overflade. Forgyldning indebærer, at et lag guld aflejres på et grundmetal, f.eks. kobber, gennem en proces kaldet galvanisering. Dette resulterer i et smykke, der ser ud som massivt guld, men som hovedsageligt er fremstillet af et billigere metal.


Guldbelagte kobbersmykker har flere fordele i forhold til ikke-forgyldt kobber. For det første har det et mere luksuriøst og dyrt udseende, hvilket gør det til en god mulighed for dem, der ønsker at opnå udseendet af massivt guld uden den høje pris. Derudover giver guldbelægningen et lag beskyttelse mod anløbning, hvilket kan være med til at holde smykkerne lyse og skinnende i længere tid.


Der er dog også nogle ulemper ved guldbelagte kobber smykker. Med tiden kan guldbelægningen slides af og afsløre kobberet nedenunder. Dette kan ske hurtigere, hvis smykkerne udsættes for vand, sved eller andre skrappe kemikalier.


Ikke-forgyldte kobbersmykker har et mere rustikt og naturligt udseende, hvilket kan være tiltalende for dem, der foretrækker en boheme- eller jordnær stil. Det er også typisk billigere end guldbelagte kobber smykker. Ikke-forgyldt kobber er dog mere tilbøjeligt til at anløbe og kan kræve hyppigere rengøring og vedligeholdelse for at holde det i bedste udseende.Holder 18-karat forgyldt kobber længere end almindeligt forgyldt kobber?

Holdbarheden af 18 karat forgyldt kobber i forhold til normalt forgyldt kobber afhænger af flere faktorer, herunder tykkelsen af guldbelægningen, kvaliteten af belægningsprocessen og den måde, hvorpå smykkerne bliver plejet. Generelt vil 18 karat forgyldt kobber dog sandsynligvis holde længere end normalt forgyldt kobber på grund af den højere renhed af guldet, der anvendes i belægningen.


18-karat guld består af 75 % rent guld og 25 % andre metaller, mens en normal guldbelægning kan have en lavere karat eller bruge mindre rent guld i belægningsprocessen. Det højere guldindhold kan gøre belægningen tykkere og mere modstandsdygtig overfor slid, hvilket kan hjælpe smykkerne til at holde længere. Desuden kan den højere kvalitet af guld, der anvendes i 18-karat, bidrage med at reducere risikoen for anløbning eller misfarvning.


Det er dog vigtigt at bemærke, at selv med 18-karat guldbelægning kan guldlaget stadig slides af med tiden ved regelmæssig brug og udsættelse for sved, vand og andre barske forhold. For at forlænge levetiden for 18-karat guldbelagte kobbersmykker er det vigtigt at passe ordentligt på dem ved at undgå at udsætte dem for skrappe kemikalier, opbevare dem på et tørt sted og rengøre dem forsigtigt med en blød klud og en mild rengøringsopløsning, når det er nødvendigt.Hvordan vedligeholder jeg kobbersmykker?

Kobbersmykker kan med tiden udvikle en naturlig patina, som er et tyndt lag af anløbning, der dannes på metallets overflade. Mens nogle mennesker foretrækker udseendet af patineret kobber, foretrækker andre at holde deres kobbersmykker skinnende og blanke. Her er nogle tips til vedligeholdelse af kobbersmykker:


  • Opbevar korrekt: Opbevar dine kobber smykker på et tørt sted, væk fra direkte sollys og fugt. Dette vil hjælpe med at forhindre anløbning af metallet.

  • Rengør dem regelmæssigt: Rengør dine kobbersmykker regelmæssigt med en blød klud og en mild rengøringsopløsning. Du kan lave din egen rengøringsopløsning ved at blande lige dele eddike og vand, eller du kan købe et kobberspecifikt rengøringsmiddel.

  • Undgå kontakt med skrappe kemikalier: Undgå at bruge skrappe kemikalier eller slibemidler på dine kobbersmykker, da disse kan ridse eller beskadige metallet.

  • Beskytte belægningen: Hvis dine kobbersmykker har en beskyttende belægning, skal du være forsigtig med at håndtere dem for at undgå at ridse eller beskadige belægningen.


Hvis dine kobbersmykker har ædelsten eller andre dekorative elementer, skal du også følge de specifikke plejeanvisninger for disse materialer.

Ved at følge disse tips kan du være med til at holde dine kobbersmykker smukke og skinnende i mange år fremover.Hvordan rengør jeg kobbersmykker?

Rengøringen af kobbersmykker er relativt let, og der er flere metoder, du kan bruge til at fjerne snavs og anløbning fra metallets overflade. Her er nogle almindelige måder at rengøre kobbersmykker på:


  • Eddike og salt: Bland lige dele eddike og salt for at skabe en tyk blanding. Påfør blandingen på kobbersmykket, og gnid forsigtigt med en blød klud. Skyl smykket med varmt vand, og tør det grundigt.

  • Citronsaft og bagepulver: Bland citronsaft og bagepulver til en tyk blanding. Påfør blandingen på kobbersmykket, og gnid forsigtigt med en blød klud. Skyl smykket med varmt vand, og tør det grundigt.

  • Kommerciel kobberrens: Køb et kommercielt kobberrensemiddel og følg producentens brugsanvisning.

  • Polering: Brug kobberpolering for at gøre metallet skinnende og beskytte det. Påfør en lille mængde poleringsmiddel på en blød klud, og gnid forsigtigt på kobbersmykkets overflade. Polér smykket med en ren og tør klud.


Det er vigtigt at bemærke, at selv om disse metoder kan være effektive til rengøring af kobbersmykker, er de måske ikke egnet til alle typer kobbersmykker eller kobberbelagte smykker. Tjek altid anvisningerne for dit specifikke smykke, før du forsøger at rengøre det. Sørg desuden for at håndtere dine kobbersmykker med omhu for at undgå at ridse eller beskadige metallet.


Comentarios