top of page
  • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Alt du skal vide om guld

Opdateret: 1. sep. 2023

Alt du skal vide om guld

Hvad er guld i smykker?

Guld er et kemisk grundstof med symbolet Au og atomnummer 79. Det er et blødt, tæt, gult metal, som er blevet brugt i smykker i tusindvis af år. I sin reneste form er guld for blødt til at blive brugt i smykker, så blandes det ofte med andre metaller for at øge dets holdbarhed og styrke.


Renheden af guld, der anvendes i smykker, måles i karat. Rent guld er 24 karat, men det anvendes sjældent i smykker på grund af dets blødhed. De fleste guldsmykker er lavet af 14k eller 18k guld, som er blandet med andre metaller såsom kobber, sølv, nikkel eller zink. Dette gøres for at skabe en legering, der er mere holdbar og bedre egnet til smykkefremstilling.


Procentdelen af rent guld i et smykke angives ved dets karat. F.eks. indeholder 14k guld 58,3 % rent guld, mens 18k guld indeholder 75 % rent guld. Jo højere karat, jo renere guld indeholder smykket, og jo dyrere vil det sandsynligvis være.Er guld godt til at lave smykker af?

Ja, guld er et fremragende metal til fremstilling af smykker. Det er værdsat for sin skønhed, sjældenhed og holdbarhed og har været brugt til dette formål i tusindvis af år.


Guld er et meget formbart metal, hvilket betyder, at det let kan formes og tilpasses til indviklede designs uden at gå i stykker eller knække. Det er også modstandsdygtigt over for anløbning, rust og korrosion, hvilket gør det ideelt til daglig brug.


Desuden har guld et smukt, varmt og glansfuldt udseende, som ikke falmer med tiden, hvilket gør det til et tidløst valg til smykker. Da guld er et ædelmetal, holder det desuden sin værdi godt over tid og kan endda stige i værdi, hvilket kan gøre det til en fremragende investering for den, der køber guldsmykker af høj kvalitet.Hvordan vedligeholder jeg guldsmykker?

Korrekt vedligeholdelse af guldsmykker kan være med til at holde dem flotte og forhindre skader eller slid med tiden. Her er nogle tips til, hvordan du vedligeholder guldsmykker:


  • Opbevar dem korrekt: Når du ikke bærer dine guldsmykker, skal du opbevare dem på et køligt og tørt sted, f.eks. i et smykkeskrin eller en pose. Undgå at opbevare dem i et fugtigt miljø, da fugt kan forårsage skader og anløbning.

  • Rengør smykket regelmæssigt: Guldsmykker kan samle snavs og olier fra din hud, så det er vigtigt at rengøre dem regelmæssigt. Du kan rengøre guldsmykker ved hjælp af en tør blød klud, hvor du forsigtigt skubber smykket. En mere grundig rengøring kan gøres med varmt vand blandet med mild sæbe, og skrubning med en blød børste.

  • Undgå skrappe kemikalier: Guldsmykker er generelt sikre at bære, men du bør undgå at udsætte dem for skrappe kemikalier som klorin, blegemiddel og rengøringsmidler, som kan beskadige eller misfarve metallet.

  • Fjern det under visse aktiviteter: Det er en god idé at tage dine guldsmykker af, før du deltager i visse aktiviteter, f.eks. svømning, bad eller motion. Dette kan hjælpe med at forhindre skader fra udsættelse for fugt, varme eller sved.

  • Få smykket renset professionelt: Hvis dine guldsmykker bliver meget anløbne eller snavsede, bør du måske tage dem med til en professionel guldsmed for rensning og polering. Smeden kan også inspicere smykket for tegn på slitage eller skader og foretage eventuelle nødvendige reparationer.


Ved at følge disse tips kan du være med til at holde dine guldsmykker smukke og skinnende i mange år fremover.Hvordan rengør jeg guldsmykker?

Rengøring af guldsmykker er en forholdsvis enkel proces. Her er nogle trin, du kan følge:


  1. Forbered en rengøringsopløsning: Du kan lave en rengøringsopløsning ved at blande en lille mængde mild sæbe eller smykkerens med varmt vand i en skål. Sørg for, at skålen er stor nok til at rumme de smykker, du vil rengøre.

  2. Læg smykkerne i blød: Læg dine guldsmykker i rengøringsopløsningen, og lad dem trække i 15-20 minutter. Dette vil hjælpe med at løsne snavs eller olier, der sidder fast på smykket.

  3. Skrub forsigtigt: Brug en tandbørste med bløde hår eller en blød klud til forsigtigt at skrubbe smykkerne, og vær ekstra opmærksom på sprækker og svært tilgængelige områder. Sørg for at være forsigtig med smykket for at undgå at ridse metallet.

  4. Skyl og tør: Skyl smykkerne grundigt under varmt vand, og sørg for at fjerne alle sæberesterne. Tør smykkerne med en blød tør klud, for at fjerne det resterende snavs og fugt på smykket.


Yderligere tips:

Hvis der er tale om genstridigt snavs, skal du muligvis gentage rengøringsprocessen et par gange. Undgå at bruge slibende rengøringsmidler eller hårde børster, da disse kan ridse eller beskadige guldet.

Hvis dine guldsmykker har ædelsten eller andre sarte materialer, skal du kontakte en professionel guldsmed for at sikre dig, at rengøringsmetoden er sikker for disse materialer.Hvad er forskellen på forskellige karat af guld?

Karat er en måleenhed, der bruges til at udtrykke guldets renhed. Jo højere karat, jo større er andelen af rent guld i legeringen.


Rent guld er 24 karat (24k), hvilket betyder, at det er 100 % guld. Rent guld er dog for blødt til brug i smykker, så det blandes ofte med andre metaller for at øge dets styrke og holdbarhed.


De mest almindelige karat, der anvendes til guldsmykker, er 10k, 14k og 18k. 10k guld indeholder 10 dele guld og 14 dele andre metaller, eller 41,7 % rent guld. Det er den billigste og mindst rene af den almindelige karater.

14k guld indeholder 14 dele guld og 10 dele andre metaller, eller 58,3 % rent guld.

Det er et populært valg til smykker, fordi det er relativt holdbart og billigere end guld af højere karat.

18k guld indeholder 18 dele guld og 6 dele andre metaller, eller 75 % rent guld. Det anses for at være en guldlegering af høj kvalitet og er dyrere end 14k guld.Generelt er guld af højere karat mere værdifuldt og har en rigere og mere levende farve. Det er dog også mere formbart og tilbøjeligt til at blive ridset og beskadiget på anden vis end guld af lavere karat. Valget af karat afhænger i sidste ende af personlige præferencer, budget og smykkets anvendelsesformål.Hvad er hvidguld?

Hvidguld er en blanding af guld og andre metaller, såsom sølv, nikkel, palladium eller platin, der har en sølv- eller hvid farve. Den hvide farve opnås ved at tilsætte et eller flere af disse metaller til guldlegeringen, som kan have en renhed på mellem 10 og 21 karat.


I sin naturlige tilstand er guld gult. Men når det blandes med andre metaller, kan det få forskellige nuancer. For hvidguld er det almindeligt at tilsætte nikkel eller palladium, men på grund af bekymring for nikkelallergi bruger nogle producenter andre legeringer, f.eks. sølv eller platin.


Hvidguldssmykker kan plejes på samme måde som guldssmykker, men de kan kræve hyppigere rengøring og vedligeholdelse for at bevare deres glans og forhindre misfarvning eller anløbning.Er hvidguld dyrere end almindeligt guld?

Hvidguld er typisk dyrere end traditionelt guld, fordi det kræver yderligere legeringsmetaller som palladium eller platin for at give det sin karakteristiske hvide farve. Disse metaller er ofte dyrere end kobber eller sølv, som normalt anvendes i gule guldlegeringer.


Prisen på hvidguld kan også variere afhængigt af karaten og renheden af det anvendte guld. For eksempel vil 14 karat hvidguld være billigere end 18 karat hvidguld, fordi det indeholder en lavere procentdel rent guld.


Derudover bruger nogle producenter rhodiumbelægning for at give hvidguldssmykker et lysere og mere poleret udseende. Dette kan øge prisen på smykket, da rhodiumbelægningen skal påføres med jævne mellemrum for at bevare det ønskede udseende.


Samlet set afhænger prisen på hvidguld af flere faktorer, herunder den aktuelle markedspris på guld og andre metaller, der anvendes i legeringen, guldets karat og renhed samt eventuelle yderligere efterbehandlinger eller belægningsprocesser, der anvendes i forbindelse med fremstillingen af smykket.コメント