top of page

Alt du skal vide om ferskvandsperler

Forfatters billede: Katrine Høilund HolmgaardKatrine Høilund Holmgaard

Opdateret: 31. aug. 2023


Alt du skal vide om ferskvandsperler

Kulturferskvandsperler / dyrkede ferskvandsperler:

Ferskvandsperler bliver skabt i ferskvandsbløddyr, såsom østers og muslinger. Ferskvandsperler er generelt mindre og dyrere end saltvandsperler, såsom Akoya perler, Tahitiske kulturperler eller perler fra Australien.


Kulturferskvandsperler er først blevet udviklet i de sidste par århundreder. Gennem århundrederne har teknikken til dyrkning af ferskvandsperler udviklet sig, og i dag er langt de fleste ferskvandsperler, du støder på, kulturferskvandsperler. Disse perler produceres ved at indsætte en kerne i en østers, hvilket stimulerer dannelsen af en perle.


Kulturferskvandsperler er således blevet populære på grund af deres lavere pris end naturligt dyrkede ferskvandsperler samt deres lette tilgængelighed.



Hvordan bliver ferskvandsperler produceret

Ferskvandsperler bliver formede i østers eller muslinger. Ferskvandsperler bliver formet når østersen eller muslingen beskytter sig selv for irritation. Dette kan f.eks. være et sandkorn eller grus, som har trængt ind i skallen. Derefter former østersen eller muslingen et lag omkring irritationen for at beskytte sig selv. Laget kaldes perlemoren, og det er dette lag der former selve perlen.


Ferskvandsperlerne kommer i flere forskellige farvevarianter. Der er seks forskellige farver forbundet med ferskvandsperler, som spænder fra lyserød til lavendel. De fleste kulturferskvandsperler er naturligt hvide eller gule, men nogle perler er lyserøde, grønne, blå, laksefarvede, grå eller sort. Sidstnævnte perler kommer i sådanne farver gennem menneskelig farvning. Disse perler er ofte billigere end naturligt farvede perler. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at farvede perler kan miste deres farve over tid, når de bliver udsat for sollys eller kemikalier.



Hvor lang tid tager det at forme en perle?

Det kommer virkelig an på mange ting…

Først og fremmest er der en forskel mellem kulturferskvandsperler og naturlige ferskvandsperler. Kulturferskvandsperler har et tyndt lag af perlemor, hvorimod de naturlige ferskvandsperler har mange lag af perlemor.



Generelt for en naturlig ferskvandsperle:


En naturlig ferskvandsperle på 1,5 - 4 mm tager 2 - 4 år for at forme sig i skallen

En naturlig ferskvandsperle på 5 - 30 mm tager 4 - 10 år for at forme sig i skallen


Selve vækstraten af perlemoren varierer efter perlearten. Kinesiske ferskvandsperler gror for eksempel omkring 5 mm om året, hvor Akoya perler gror 0,3 mm om året. For tahitianske perler og australske sydhavsperler, er det 2 mm om året.



Hvor lang tid tager det at forme kulturferskvandsperler?

Det tager minimum 6 måneder for en perle at forme. Men perler er generelt efterladt mindst et år i muslinggen før de former sig til en god størrelse. Perlerne kan blive høstet allerede efter 6 måneder, men jo længere perlen bliver formet i skallen, jo større er chancen for en bedre høst da perlerne bliver størrere og af højere kvalitet


Akoya perler bliver for det meste høstet efter 1 år, tahitianske og australske sydhavsperler efter 2 - 4 år og Edison ferskvandsperler efter 2 - 7 år.


Perler vokser med forskellige hastigheder, afhængigt af perletypen og andre faktorer. Akoya perlen kan vokse op til 9 mm over 10 til 14 måneder, en tahitiansk perle 10mm over 18-24 måneder, mens en australsk sydhavsperle kan vokse 15mm over 2 - 3 år.



Hvor sjældent er det at finde en perle i en østers?

Naturlige ferskvandsperler er meget svære at finde. Kun 1 ud af 10.000 vilde østers vil have en perle i sig. De fleste perler, man ser i verden, er dyrkede kulturperler.


Kun 5 - 10% af perlerne er af fremragende kvalitet, men perlebønder dyrker perler af forskellige kvaliteter og formår at sælge dem.



Hvor meget er perler værd?

Typisk varierer en streng runde ferskvandsperler mellem 300 kr. og 13.500 kr., og en streng af Akoya perler koster mellem 2.000 kr. og 68.000 kr.


Naturlige- eller kulturferskvandsperler: Naturlige ferskvandsperler er dyrere, fordi de er naturligt dannede og skal derfor findes af dykkere eller fiskere. Naturlige ferskvandsperler er meget svære at finde, da kun 1 ud af 10.000 vilde østers har en perle. De fleste perler, du ser i verden, er kulturferskvandsperler skabt af landbrug.


Ferskvands- eller saltvandsperler: saltvandsperler er lidt dyrere. De er sværere at producere, fordi en østers kun kan producere 1 eller 2 perler ad gangen, hvor en enkelt ferskvandsmusling derimod kan vokse op til 32 perler ad gangen.


 

Kulturferskvandsperler fra Kina udgør mere end 90% af verdens perle marked. Derfor tog vi en tur til Kina for at se, hvordan høsten af kulturferskvandsperler fra østers ser ud.

Her kan du se videoen:








Comments


Shop

Om os

Hjælp

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page