top of page
 • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Alt du skal vide om bronze

Opdateret: 1. sep. 2023

Alt du skal vide om bronze

Hvad er bronzesmykker?

Bronze er en blanding af kobber og tin, ofte med små mængder af andre metaller som zink, bly eller nikkel. Det er blevet brugt i smykkefremstilling i tusindvis af år på grund af dets holdbarhed, formbarhed og varme, jordnære farve.


Bronzesmykker kan findes i mange forskellige stilarter og designs, lige fra minimalistisk og moderne til udsmykkede og indviklede smykker. Det bruges ofte som et mere overkommeligt alternativ til ædelmetaller som guld og sølv. Det er dog vigtigt at bemærke, at bronze kan anløbe med tiden og kan kræve særlig pleje for at bevare sit udseende.Er bronze godt at lave smykker af?

Bronze kan være et godt materiale til fremstilling af smykker af flere grunde. Det er holdbart og formbart, hvilket gør det let at arbejde med og forme til forskellige former og designs. Det er også billigere end ædelmetaller som guld eller sølv, hvilket gør det til en mere overkommelig løsning for både smykkemagere samt købere.


Det er dog vigtigt at bemærke, at bronze kan anløbe med tiden, især hvis det kommer i kontakt med fugt eller visse kemikalier. Dette kan kræve særlig pleje for at bevare smykkets udseende. Desuden kan nogle mennesker være allergiske over for kobberet i bronze, så det er måske ikke egnet til personer med følsom hud.Hvad er forskellen mellem forgyldt- og ikke forgyldt bronze?

Guldbelagt eller forgyldt bronze er belagt med et tyndt lag guld via en proces kaldet galvanisering. Guldlaget er typisk kun nogle få mikrometer tykt, men det giver bronzesmykket et guldlignende udseende samt en højere opfattet værdi.


En af de vigtigste forskelle mellem guldbelagt bronze og ikke-guldbelagt bronze er dets udseende. Guldbelagt bronze har et skinnende, metallisk guldfinish, mens ikke-forgyldt bronze har en varm, jordagtig farve, der kan variere fra lys til mørk afhængigt af legeringen.


En anden forskel er holdbarheden og modstandsdygtigheden over for anløbning. Guldbelagt bronze er generelt mere modstandsdygtig over for anløbning end ikke-forgyldt bronze, fordi guldlaget fungerer som en barriere mod fugt og ilt. Guldbelægningen kan dog slides af med tiden, hvorved bronzen nedenunder bliver synlig, og smykket kan anløbe eller misfarves.


Endelig er der også en forskel i prisen. Guldbelagte bronzesmykker er ofte dyrere end ikke-guldbelagt bronze på grund af processen med galvanisering af guldet på overfladen.


Sammenfattende kan man sige, at de største forskelle mellem forgyldt bronze og ikke-forgyldt bronze er udseende, holdbarhed og pris. Mens forgyldt bronze kan have en højere opfattet værdi og være mere modstandsdygtig over for anløbning, er det også dyrere og kan kræve særlig pleje for at bevare sit udseende.Holder 18-karat forgyldt bronze længere end normal forgyldt bronze?

Ja, 18-karat forgyldt bronze holder sandsynligvis længere end normalt forgyldt bronze. Grunden til dette er, at 18-karat guld er et materiale af højere kvalitet og mere holdbart end guldet med lavere karat, der typisk anvendes til forgyldning.


Forgyldning er en proces, hvor der påføres et tyndt lag guld på overfladen af et andet metal, f.eks. bronze. Tykkelsen af guldlaget og kvaliteten af det anvendte guld kan påvirke belægningens levetid.


18-karat guld består af 75 % guld og 25 % andre metaller, f.eks. kobber eller sølv, hvilket kan øge holdbarheden og modstandsdygtigheden over for anløbning. I modsætning hertil består guld af lavere karat, f.eks. 14-karat eller 10-karat guld, af en højere procentdel af andre metaller og kan være mere tilbøjelig til at anløbe eller slides af med tiden.


Hvis du overvejer at købe guldbelagte bronzesmykker og ønsker, at de skal holde så længe som muligt, kan det derfor være en bedre løsning at vælge 18 karat guldbelagt bronze end guldbelagt bronze med en lavere karat. Det er dog vigtigt at bemærke, at al guldbelægning i sidste ende vil blive slidt af med tiden og vil kræve en genbelægning, hvis du ønsker at bevare dens udseende.Hvordan vedligeholder jeg bronzesmykker?

Bronzesmykker kræver særlig pleje for at holde dem i bedste stand med tiden. Her er nogle tips til vedligeholdelse af bronze smykker:


 • Hold dem tørre: Fugt kan få bronze smykker til at anløbe og miste deres glans. Undgå at bære bronze smykker i badet eller når du svømmer, og tør dem grundigt, hvis de bliver våde.

 • Opbevar dem korrekt: Opbevar dine bronze smykker på et tørt og køligt sted, væk fra direkte sollys. Opbevar dem i lufttætte poser eller beholdere for at undgå anløbning.

 • Undgå skrappe kemikalier: Bronzesmykker kan blive beskadiget af visse kemikalier, f.eks. parfume, creme og rengøringsmidler. Prøv at undgå at få disse stoffer på dine smykker, og rengør dem med en blød og fugtig klud i stedet for at bruge skrappe kemikalier.

 • Rengør smykket regelmæssigt: For at fjerne anløbet og genoprette glansen på dine bronzesmykker, kan du rengøre dem med en blanding af varmt vand og mild sæbe. Brug en børste med bløde hår til forsigtigt at skrubbe smykkerne. Skyl dem derefter grundigt og tør dem med en blød klud.

 • Overvej professionel rengøring: Hvis dine bronze smykker er meget anløbne eller beskadiget, bør du overveje at tage dem med til en professionel guldsmed til rensning og reparation.


Ved at følge disse tips kan dine smukke bronzesmykker holde i mange år fremover.Hvordan rengør jeg bronzesmykker?

Følg disse trin for at rengøre bronze smykker:


 • Forbered en rengøringsopløsning: Bland varmt vand og en mild opvaskesæbe i en skål.

 • Læg smykket i blød: Læg bronzesmykket i rengøringsopløsningen, og lad det ligge i blød i et par minutter.

 • Skrub smykket: Brug en børste med bløde hår, f.eks. en tandbørste, til forsigtigt at skrubbe smykkerne eller bruge en blød klud. Vær opmærksom på eventuelle sprækker og detaljer i designet.

 • Skyl smykket: Skyl smykkerne grundigt under rindende vand for at fjerne alle sæberester.

 • Tør smykket: Brug en blød, ren klud til at tørre smykket helt.


Bemærk: Brug ikke skrappe kemikalier eller slibende materialer som f.eks. bagepulver eller eddike til at rengøre bronze smykker, da disse kan beskadige metallet. Undgå også at bruge ultralydsrensere, da de kan beskadige bronzesmykkets patina og struktur.


Hvis bronzesmykket er meget anløbet, kan du bruge et kommercielt rensemiddel til bronze, der er specielt udviklet til dette formål. Sørg for at følge instruktionerne på rengøringsmidlet nøje, og brug det i et godt ventileret område. Efter rengøringen skylles og tørres smykkerne som beskrevet ovenfor.

Med den rette pleje og rengøring kan dine bronzesmykker bevare deres udseende og holde i mange år fremover.


Comments


bottom of page