top of page
 • Forfatters billedeKatrine Høilund Holmgaard

Rengøring, vedligeholdelse og ting, der skal undgås med belagte platinsmykker

Opdateret: 1. sep. 2023

Rengøring, vedligeholdelse og ting, der skal undgås med belagte platinsmykker

Hvordan rengør jeg platinbelagte platinsmykker?

Belagte platinsmykker skal rengøres forsigtigt for at undgå at ridse eller beskadige belægningen. Her er trinene til rengøring af belagte platinsmykker:

 1. Forbered en rengøringsopløsning: Bland et par dråber mild sæbe eller babyshampoo med varmt vand i en lille skål.

 2. Læg smykket i blød: Læg de belagte platinsmykker i rengøringsopløsningen, og lad dem ligge i blød i et par minutter.

 3. Rengør forsigtigt smykkerne: Brug en tandbørste med bløde hår eller en blød klud til forsigtigt at skrubbe smykkerne, hvorved du er særlig opmærksom på områder med snavs eller anløbning. Sørg for at undgå at bruge slibende materialer, da de kan ridse eller beskadige belægningen.

 4. Skyl smykkerne: Skyl smykkerne grundigt med rent vand for at fjerne eventuelle sæberester.

 5. Tør smykket: Brug en blød og ren klud til at tørre smykket forsigtigt. Undgå at bruge papirhåndklæder eller andre slibende materialer, der kan ridse belægningen.

 6. Polér smykket (valgfrit): Hvis dit belagte platinsmykke stadig ser anløbet ud efter rengøring, kan du bruge en platinpoleringsklud eller en platinpoleringsopløsning til at genoprette dets glans.

 7. Opbevar smykkerne: Opbevar de rene og tørre platinsmykker på et tørt og køligt sted, væk fra sollys og fugt.

Det er vigtigt at bemærke, at belagte platinsmykker ikke bør rengøres for ofte, da belægningen kan slides af med tiden. Du kan i stedet tørre dem af med en blød og tør klud. Hvis smykket er stærkt anløbet eller snavset, er det bedst at tage det til en professionel guldsmed for at få det renset.


Hvordan vedligeholder jeg belagte platinsmykker?

For at vedligeholde belagte platinsmykker er der nogle tips, du kan følge:

 • Opbevar dem korrekt: Opbevar dine belagte platinsmykker på et tørt, køligt sted, væk fra sollys og fugt. Udsættelse for luft, fugt og sollys kan få belægningen til at anløbe eller slides hurtigere.

 • Hold det rent: Tør dine belagte platinsmykker regelmæssigt af med en blød og tør klud for at fjerne snavs, olie eller sved, der kan samle sig på overfladen. Dette kan hjælpe med at forhindre anløbning og holde belægningen skinnende.

 • Undgå skrappe kemikalier: Undgå at udsætte dine belagte platinsmykker for skrappe kemikalier som f.eks. blegemiddel, ammoniak eller klor, da disse kan beskadige belægningen. Det er også bedst at fjerne dine smykker, før du svømmer, bader eller bruger rengøringsmidler.

 • Vær blid ved rengøring: Når du rengør eller håndterer dine belagte platinsmykker, skal du være forsigtig for at undgå at ridse eller beskadige belægningen. Brug en tandbørste med bløde hår eller en blød klud til at rengøre dem. Undgå at bruge slibende materialer.

 • Undgå at bære dem under fysiske aktiviteter: Tag dine belagte platinsmykker af, før du deltager i fysiske aktiviteter som f.eks. motion, sport eller rengøring. Dette kan være med til at forhindre ridser, buler og andre typer skader.

 • Genbelæg når det er nødvendigt: Med tiden kan belægningen på dine platinsmykker slides af, især ved hyppig brug eller ved udsættelse for vand og sved. Hvis dette sker, kan du tage dine smykker med til en professionel guldsmed for at få dem genbelagt.


Ved at følge disse tips kan du bevare udseendet og levetiden på dine belagte platinsmykker.


Hvad skal jeg undgå, når jeg rengør belagte platinsmykker?

Når du rengør belagte platinsmykker, er det vigtigt at undgå at bruge skrappe kemikalier eller slibende materialer, der kan beskadige belægningen. Her er nogle specifikke ting, du bør undgå:

 • Skrappe kemikalier: Undgå at bruge skrappe kemikalier som f.eks. blegemiddel, ammoniak eller klor, da de kan beskadige belægningen og få den til at anløbe eller misfarve.

 • Slibende materialer: Undgå at bruge slibende materialer som f.eks. ståluld, grove svampe eller slibende rengøringsmidler, da de kan ridse eller beskadige belægningen.

 • Ultralydsrensere: Undgå at bruge ultralydsrensere til at rense dine belagte platinsmykker, da de højfrekvente vibrationer kan beskadige belægningen og det underliggende metal.

 • Kogende vand: Undgå at bruge kogende vand til at rengøre dine belagte platinsmykker, da dette kan få belægningen til at skrælle eller falme.

 • Længere tids iblødsætning: Undgå at lægge dine belagte platinsmykker i blød i rengøringsmidler i længere tid, da dette kan medføre, at belægningen slides hurtigere.


Ved at undgå disse ting og følge skånsomme rengøringsmetoder kan du være med til at bevare udseendet og levetiden af dine belagte platinsmykker.

Comments